Manivel


bemiddelt in scheidingssituaties



Wat moet er allemaal geregeld worden?


Scheidingsbemiddeling bij echtscheiding door onderlinge toestemming. (EOT)

U kan scheiden door onderlinge toestemming als u een schriftelijke scheidingsovereenkomst heeft met alle akkoorden over gezamenlijke goederen, woning en kinderen.

U moet een goederenovereenkomst maken met afspraken over de verdeling van voorwerpen en gelden, schulden, belastingen en verzekeringen. U voorziet een regeling voor de erfrechten tijdens de echtscheidingsprocedure. U spreekt ook af of er persoonlijk onderhoudsgeld wordt betaald en welke omstandigheden in aanmerking komen voor een eventuele wijziging van dat bedrag.

Voor een gezamenlijk huis maakt u een huisovereenkomst op. Eén van beiden (A of B) koopt het huis in? U verkoopt het huis? Het huis wordt aan het kind geschonken? U behoudt het huis samen? Een aparte huisovereenkomst is handig om een notaris te vragen om een notarisakte op te maken voor het huis.

 

Voor de gemeenschappelijke kinderen maakt u een ouderschapsovereenkomst. Ook soms ouderschapsplan genoemd. U maakt afspraken over gezag, verblijf en kosten. Wie neemt belangrijke beslissingen? Wanneer verblijft het kind bij moeder of vader? Wie betaalt welke kosten met welk geld? Wie heeft het kind fiscaal ten laste en wie betaalt een fiscaal aftrekbare onderhoudsbijdrage voor het kind? Een aparte ouderschapsovereenkomst is interessant, omdat ze ook na de echtscheiding nog gebruikt wordt. De gezagsregeling voor het kind geldt immers tot het kind meerderjarig wordt. De verblijfs- en kostenregeling voor het kind blijft meestal nog langer bestaan, tot het kind een passende opleiding heeft beëindigd.


Scheidingsbemiddeling bij tijdelijk apart wonen gehuwden

Doordat het schuldprincipe grotendeels weg is uit de wet, kan verhuizen zonder toestemming niet meer bestraft worden. Maar als u zou verhuizen en één van de twee stapt naar de vrederechter of de kortgedingrechter om dringende maatregelen te vragen, dan is het afhankelijk van de beoordeling van de vrederechter of kortgedingrechter welke regeling hij of zij zal uitspreken over de kinderen.

Als u beslist om apart te wonen en u wil de praktische gevolgen in eigen handen houden dan is het een overweging waard om een overeenkomst te maken waaruit blijkt dat u beiden vindt dat samenwonen niet mogelijk is.  Voor korte of lange termijn.

U kan beslissen om afspraken te maken over de praktische gevolgen van het apart wonen. Regelingen over goederen, huis en ouderschap kan u beschrijven in diezelfde of een aparte overeenkomst. U kan deze overeenkomst laten bekrachtigen door de vrederechter. Hierdoor kan de uitvoering worden afgedwongen.


Scheidingsbemiddeling bij scheiding van ongehuwden

Als u na ongehuwd samenwonen apart gaat wonen, wil u regelingen over goederen, huis en kinderen. Als u geen afspraken hebt gemaakt (in een samenlevingscontract bijvoorbeeld) over de beëindiging van uw samenleven, bent u wettelijk niet verplicht om nu regelingen te treffen.
U wil echter duidelijke afspraken bijvoorbeeld over de kinderen, omdat ze rust en voorspelbaarheid bieden voor iedereen. U verkiest mondelinge afspraken of liever een ouderschapsplan op papier.

U kan uw overeenkomst(en) eventueel laten bekrachtigen door een rechter. Hierdoor kan de uitvoering worden afgedwongen.


Ouderschapsbemiddeling na (echt)scheiding (tussen ouders, ouders en grootouder,ouder en kind)

Als u na een scheiding (slepende) conflicten hebt met de andere ouder, met de grootouders of met een kind dan kan een ouderschapsbemiddelaar u helpen om bv vage afspraken te verduidelijken of concreter te maken zodat uw overeenkomst of het vonnis van de  rechter beter kan uitgevoerd worden.

Of als na een scheiding de omstandigheden gewijzigd zijn en u nieuwe afspraken nodig hebt,dan kan een bemiddelaar u helpen om toch nog zelf te onderhandelen en te beslissen.